Dlaczego skuteczny żeń-szeń musi być przygotowany z 6-letniej rośliny?
Ponieważ produkt wykonany z rośliny, która nie ma 6-ciu lat, nie zawiera wystarczającej ilości składników aktywnych.
Każdy odbiera świat i wpływ czegokolwiek w różny sposób, subiektywnie. Jak to jest jednak możliwe, że ktoś relacjonuje działanie żeń-szenia jako niemalże ledwo odczuwalne, podczas gdy inni prawie dostają skrzydeł? To właśnie zamierzamy zbadać.
Jaka jest różnica między saponiną a ginsenozydem?
Co to jest saponina?
Saponiny zwiększają rozpuszczalność i wchłanianie składników aktywnych w wodzie i alkoholu. Dlatego jony wapnia, dostarczane do organizmu z leków zawierających saponiny wraz z jedzeniem, przedostają się w większej proporcji do układu krwionośnego i wzmacniają (czasem w niepożądanym stopniu) podawane doustnie preparaty. (źródło: Wikipedia)
Tak więc saponina jest związkiem, który pomaga we wchłanianiu jej aktywnego składnika, ginsenozydu, w przypadku żeń-szenia. Ginsenozydy zawarte w żeń-szeniu nie są bezpośrednio wchłaniane przez organizm ludzki, lecz muszą zostać przekształcone w specjalne ginsenozydy, takie jak Rg3, Rh1, związek K. Zdolność do rozkładania (trawienia) ginsenozydów zmienia się w zależności od człowieka, dlatego też ta przemiana nie zachodzi w wielu przypadkach i niektórzy w ogóle nie odczuwają działania żeń-szenia.
Co to jest ginsenozyd?
Głównymi aktywnymi składnikami rośliny leczniczej Panax ginseng są ginsenozydy, które jak wykazano mają różne działanie terapeutyczne. Do tej pory badacze odnotowali blisko 40 rodzajów ginsenozydów. Jednym z nich jest Rg3, który może być uznany za kluczowy ginsenozyd, ponieważ może rozwiązać wiele problemów, gdy jest spożywany w odpowiednich ilościach. Tymi problemami są: przemęczenie (badania tu i tu), problemy dotyczące pracy serca i układu krwionośnego (więcej informacji tu ), problemy z ciśnieniem krwi(więcej informacji tu), zaburzenia potencji (badania tu), problemy z poziomem cukru we krwi (badania tu), problemy z pamięcią (badania tu), itd.
Mylenie pojęć saponina i ginsenozyd: niektórzy wymieniają zawartość aktywnego składnika w swoim produkcie jako "80 mg/g ginsenozydu (saponiny)". To jest ładna liczba, ale ginsenozyd i saponina to nie to samo. Mylenie tych dwóch pojęć może wprowadzać konsumentów w błąd.
Generacje koreańskiego ginsengu
Wraz z postępem technologicznym zmienił się również sposób wykorzystania żeń-szenia jako rośliny leczniczej. Od suszonego żeń-szenia, który był popularny pół wieku temu, przeszliśmy do zaawansowanej technologii żeń-szenia enzymatycznego.
Od suszonego żeń-szenia (0) po żeń-szeń czarny (9):
- W Korei Południowej żeń-szeń uprawiany jest przez 6 lat, potem jest zbierany, a następnie suszony. Suszony 6-letni korzeń żeń-szenia (żeń-szeń 1. generacji pod względem rozwoju technologicznego) nie zawiera jeszcze ginsenozydu Rg3.
- Po jednokrotnej obróbce parowej staje się czerwony (2. generacja) i już wtedy znajduje się w nim ginsenozyd Rg3, tak powstaje czerwony żeń-szeń.
- Po dziewięciokrotnej obróbce parowej w korzeniu czarnego żeń-szenia (3. generacja) znajduje się blisko podwójna dawka składnika aktywnego ginsenozydu Rg3, niż w żeń-szeniu czerwonym.
- Aby aktywny składnik ginsenozyd był jeszcze lepiej wchłaniany przez organizm człowieka, stosuje się proces fermentacji (4. generacja). Sfermentowany żeń-szeń zawiera 2-8 razy więcej Rg3 niż zwykły korzeń czerwonego żeń-szenia (na gram).
- Enzymatyczny żeń-szeń to żeń-szeń 5. generacji. Wykorzystuje się technologię enzymatyczną do przekształcania ginsenozydów w konkretne ginsenozydy, tym samym zwielokrotniając Rg3 i związek K, co pozwala na jeszcze szybsze i lepsze efekty (badania z lat 2015-2020 wykazują, że związek K działa ochronnie na wątrobę, przeciwzapalnie, przeciw cukrzycy, przeciwstarzeniowo/ochronnie na skórę, przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo, na ochronę komórek nerwowych).
Jakie jest rozwiązanie i w jakiej formie można go osiągnąć?
Dzięki enzymatycznemu żeń-szeniowi nawet ci, którzy ledwo odczuwali działanie zwykłego ekstraktu z czerwonego lub czarnego żeń-szenia, poczują teraz dobroczynne działanie żeń-szenia.
Z informacji zwrotnych wynika, że znaczna część naszych klientów, którzy od wielu lat stosują ekstrakt z czarnego żeń-szenia, jest jeszcze bardziej zadowolona z działania produktów opracowanych w technologii enzymatycznej.
Więcej informacji o ekstrakcie Enzymatycznie Sfermentowanego Czerwonego Ginsengu, kliknij tu!